Over Gemina

In 1987 kwamen de Zaandammers Paul Karremans en Peter de Haas, beiden gezegend met twee rechterhanden, op het idee om zelf reconstructies te maken van Romeinse wapenuitrustingen.

Deze uitrustingen moesten voldoen aan twee belangrijke criteria: historisch correct tot in het kleinste detail, en vervaardigd van de oorspronkelijke materialen. Dus geen plastic of aluminium, maar dezelfde materialen die de Romeinen gebruikten, zoals ijzer, messing, hout, been en leer.

Dit project kreeg de naam “Gemina Project”.

Gemina project oprichters Peter de Haas (links) en Paul Karremans (rechts) sieren de cover van “Ons Amsterdam” in 1990.

Gemina project oprichters Peter de Haas (links) en Paul Karremans (rechts) sieren de cover van “Ons Amsterdam” in 1990.

Herleef de geschiedenis

Nu, meer dan dertig jaar later, timmert Vereniging Gemina Project nog steeds dapper aan de weg om het Romeinse militaire en civiele leven in het Nederland van de eerste eeuw n. Chr. aanschouwelijk te maken.

Als historische achtergrond fungeert het Tiende Legioen -LEGIO DECIMA GEMINA- zoals het er tijdens de regering van Vespasianus (keizer van 69 tot 79 na Christus) uitgezien kan hebben.

Meer informatie over de geschiedenis van Legio X Gemina vind je op Discovery Channel, de BBC en diverse Nederlandse programma’s zoals SchoolTV, Klokhuis en het Jeugdjournaal.

De leden van de vereniging maken deels zelf hun wapenuitrustingen, kleding en gebruiksvoorwerpen. Kwaliteit en authenticiteit zijn daarbij de belangrijkste vereisten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van informatie uit musea en vakliteratuur.

Sociale media